
Rejser kan skabe nye bekymringer
Nogle hjertesvigtpatienter er tilbageholdende i forhold til at rejse eller tage på ferie. En rejse byder på uvante omgivelser, og nogle oplever at blive bekymrede og urolige, når deres rutiner bliver brudt. Du kan dog gøre meget for at forberede dig godt, så du stadig har mulighed for at tage på korte eller længerevarende rejser, hvis du har lyst til det.
Flyrejser når du har hjertesvigt
Flyrejser er sædvanligvis ikke et problem, på trods af at iltniveauet i kabinen er en lille smule lavere, men hvis du har en forværring i dine symptomer, fx i form af øget åndenød eller nylig vægtstigning, bør du konsultere din læge inden afrejse.
Ved længere rejsetid i siddende stilling, kan du få hævede ankler/ben og nogle gange muskelkramper. Sørg derfor for at:
- Rejse eller bevæg dig, som det nu er muligt i flyet
- I nogle tilfælde kan din læge anbefale dig at bruge støttestrømper for at forebygge udvikling af blodpropper i dine bens dybereliggende vener
Flyrejser med pacemaker/ICD
Hvis du har implanteret en pacemaker eller en ICD, bør du gøre opmærksom på det ved sikkerhedskontrollen i lufthavnen. Selve sikkerhedskontrollen eller flyrejsen påvirker ikke din pacemaker.
Medicin på rejsen
Det er meget vigtigt, at du husker at medbringe en opdateret medicinliste med både handelsnavn samt navn på medicinens indholdsstof. Husk også at medbringe din medicin i håndbagagen og endeligt i en mængde, der mindst svarer til rejsens varighed samt nogle ekstra dage. Medicinen skal derudover være i originalindpakningen. Hjertemedicin kræver ikke pillepas.
Medicinsk forhåndsvurdering af din sygdom
Det er vigtigt at have rejseforsikringen i orden, når du rejser ud. Som hjertesvigtspatient er det relevant at få vurderet, om du er dækket af din rejseforsikring, hvis du skulle få brug for lægehjælp og behandling på din rejse. Denne vurdering kaldes en medicinsk forhåndsvurdering.
Du bør søge om en medicinsk forhåndsvurdering, hvis du indenfor de seneste 2 måneder:
- Har været indlagt
- Har fået ændret i din medicin
- Er i gang med et udredningsforløb
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål eller behov for gode råd, kan du ringe til Hjertelinjen på 70 25 00 00, hvor der bl.a. sidder professionelle sygeplejersker klar til at rådgive dig.
Se eventuelt Hjerteforeningens fire små film ”Rejs med hjertesygdom”
Reglerne for udstedelse, fornyelse og bevarelse af kørekort er komplekse og afhænger blandt andet af graden af dit hjertesvigt.
Når du har feber, bliver din krops behov for ilt øget. Dit hjerte kommer på ekstra arbejde, og det kan skabe en forværring af dit hjertesvigt.
Mange spørgsmål melder sig, når du selv eller en pårørende bliver ramt af hjertesvigt.