Hjerteforeningen støtter sammen med flere forskningsfonde et nyt landsdækkende hjertesvigtprojekt - kaldet DANHEART. Hjerteforeningens egen investering på ca. 20 mio. er det største beløb foreningen nogensinde har tildelt et enkelt forskningsprojekt.

DANHEART er et stort dansk projekt, der har til formål at afdække om to velkendte medicinske præparater kan forbedre overlevelsen og give færre indlæggelser blandt hjertesvigtpatienter.

- Omkring 61.000 danskere lever i dag med sygdommen, så selv om behandlingen af hjertesvigt er blevet meget bedre end for blot 20 år siden, har vi stadig meget at vinde, siger Anne Kaltoft, Hjerteforeningens administrerende direktør.

– Det er en meget visionær satsning fra Hjerteforeningens side. Patentet på medicinen er for længst udløbet, så der er ingen kommercielle interesser, ingen firmaer der har lyst til at røre ved det, fordi, der ingen penge er at tjene. Derfor er der heller ingen, der vil investere i at undersøge mulighederne for at bruge medicinen med et andet formål, end det, medicinen oprindeligt er udviklet til, forklarer Henrik Wiggers, overlæge på Aarhus Universitetshospital, Skejby og overordnet projektleder for DANHEART.

Kæmpe fremskridt

Finn Gustafsson, overlæge på Rigshospitalets Hjertecenter er en af hovedkræfterne bag DANHEART og har store forventninger til det nye projekt.

- Noget tyder på, at de to præparater kunne være særlig god for hjertesvigtpatienter, som på trods af behandling stadig oplever symptomer. Det ville være et kæmpe fremskridt i behandlingen, hvis vi kan forbedre og forlænge livet for disse patienter, da dødeligheden desværre er meget høj, siger Finn Gustafsson.

DANHEART er i gang

1.500 hjertesvigtspatienter fra klinikker over hele landet kommer til at deltage i DANHEART, der skal køre de næste fem år. Flere hospitaler er allerede gået i gang og søger lige nu hjertesvigtspatienter til projektet,

Få et overblik over de hospitaler, der medvirker i DANHEART og lige nu søger patienter til studiet – klik her