
Træthed
Træthed er sammen med væskeophobninger i kroppen og åndenød et af de mest almindelige symptomer på hjertesvigt.
Trætheden kan både være fysisk og mental. Trætheden kan skyldes, at hjertet pumper dårligt. Derved bliver iltforsyningen til kroppen nedsat. Trætheden kan også skyldes kaliummangel, som opstår, fordi den vanddrivende medicin ikke bare trækker vand, men også kalium ud med urinen. Derfor er det en god idé at aftale med din læge, hvor ofte du skal komme til blodprøvekontrol, og hvad du eventuelt kan gøre for at modvirke trætheden.
Den manglende energi kan være med til at påvirke din hverdag og skabe begrænsninger i forhold til det liv, du gerne vil leve. Måske forsøger du at opretholde den hverdag, du havde, før du blev syg. Dette vil dog ofte føre til, at du bliver konfronteret med det, du ikke længere kan, hvilket kan give en følelse af nederlag. Hvis du i stedet tilpasser din hverdag til sygdommen, vil du ofte opleve, at sygdommen kommer til at fylde mindre. At tilpasse hverdagen handler i høj grad om at finde en god balance mellem aktivitet og pauser, hvor du sørger for at holde dig aktiv, men samtidig lærer at lytte til din krop.
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål, kan du ringe til Hjertelinjen på 70 25 00 00, hvor der bl.a. sidder professionelle rådgivere klar til at hjælpe dig.
Selvom dit hjerte ikke pumper så godt, er det vigtigt, at du dyrker motion for at undgå, at din sygdom forværres.
Rygning er skadeligt for et sygt hjerte. Cigaretterne stjæler den i forvejen sparsomme ilt fra hjertet og skader dine blodårer.
Ved mistanke om alkoholisk kardiomyopati (alkoholisk hjertesvigt) anbefales total afholdenhed.
Ved hjertesvigt kan du få problemer med at sove, fordi du har svært ved at få luft, når du ligger ned.