Træthed

Træthed

Træthed er sammen med væskeophobninger i kroppen og åndenød de mest almindelige symptomer på hjertesvigt. De er tilstande, som mange hjertesvigtpatienter skal lære at leve med.

Trætheden kan både være fysisk og mental, og denne følelse kan for mange få dem til at føle, at de ikke kan det samme, som de tidligere kunne.

Trætheden kan skyldes, at hjertet pumper dårligt. Derved bliver iltforsyningen til kroppen nedsat. Trætheden kan også skyldes kaliummangel, som opstår, fordi den vanddrivende medicin ikke bare trækker vand, men også kalium ud med urinen. Derfor er det en god idé at aftale med din læge, hvor ofte du skal komme til blodprøvekontrol, og hvad du eventuelt kan gøre for at modvirke trætheden.

 

Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål kan du ringe til Hjertelinjen, hvor der bl.a. sidder professionelle rådgivere klar til at hjælpe dig.rådgivere klar til at hjælpe dig.

Download minibogen “Livet med hjertesvigt”

Mange patienter med kronisk hjertesvigt har nedsat appetit på grund af inaktivitet og træthed.

Selvom dit hjerte ikke pumper så godt, er det vigtigt, at du dyrker motion for at undgå, at din sygdom forværres.

Rygning er skadeligt for et sygt hjerte. Cigaretterne stjæler den i forvejen sparsomme ilt fra hjertet og skader dine blodårer.

Ved mistanke om alkoholisk kardiomyopati (alkoholisk hjertesvigt) anbefales total afholdenhed.

Som patient kan det være en voldsom oplevelse at få diagnosen  hjertesvigt.

Du kan dyrke sex i den udstrækning, du har kræfter og lyst til det. Det er en myte, at mange hjertepatienter dør under samleje.

Patienter med hjertesvigt kan få problemer med at sove, fordi de har svært ved at få luft, når de ligger ned.

Vej dig hver dag eller mindst tre gange om ugen og hold øje med vægtudsving.