Vægt og vægttab

Vægt og væskeophobning

Vej dig hver dag eller mindst tre gange om ugen og hold øje med vægtudsving. Oplever du, at din vægt svinger med 1-2 kilo på blot et par dage, kunne det tyde på væskeophobning.

Væskeophobninger kan opstå, som et symptom på hjertesvigt. Når hjertes pumpekraft er nedsat, kan blodet populært sagt stå i kø for at komme ind i hjertet. I denne proces trækkes noget af væsken fra blodet ud i vævet, som så kan sætte sig som væskeophobninger i lunger, mave eller benene. Hævelser i fødder og ben kan fx være udtryk for en forværring af hjertesvigt eller tegn på, at du ikke får vanddrivende medicin nok. Har du meget vand i benene, kan du smøre ben og fødder to gange dagligt med en fed creme. Sørg i øvrigt for at bruge rummelige sko.

Salt binder væsken i kroppen. Det er derfor meget vigtigt at spare på saltet, hvis du døjer med væskeophobninger. Læs mere på følgende link.

Vægttab kan generelt ikke anbefales ved hjertesvigt. Kun hvis BMI-tallet er på 40 eller derover, har vægttab sin berettigelse.

Download minibogen “Livet med hjertesvigt”

Mange patienter med kronisk hjertesvigt har nedsat appetit på grund af inaktivitet og træthed.

Selvom dit hjerte ikke pumper så godt, er det vigtigt, at du dyrker motion for at undgå, at din sygdom forværres.

Rygning er skadeligt for et sygt hjerte. Cigaretterne stjæler den i forvejen sparsomme ilt fra hjertet og skader dine blodårer.

Ved mistanke om alkoholisk kardiomyopati (alkoholisk hjertesvigt) anbefales total afholdenhed.

Som patient kan det være en voldsom oplevelse at få diagnosen  hjertesvigt.

Du kan dyrke sex i den udstrækning, du har kræfter og lyst til det. Det er en myte, at mange hjertepatienter dør under samleje.

Træthed er sammen med væskeophobninger i kroppen og åndenød de mest almindelige symptomer på hjertesvigt.

Patienter med hjertesvigt kan få problemer med at sove, fordi de har svært ved at få luft, når de ligger ned.