Vægt og vægttab

Vægt og væskeophobning

Vej dig hver dag eller mindst tre gange om ugen og hold øje med vægtudsving. Oplever du, at din vægt svinger med 1-2 kilo på blot et par dage, kunne det tyde på væskeophobning.

Væskeophobninger kan opstå, som et symptom på hjertesvigt. Når hjertes pumpekraft er nedsat, kan blodet populært sagt stå i kø for at komme ind i hjertet. I denne proces trækkes noget af væsken fra blodet ud i vævet, som så kan sætte sig som væskeophobninger i lunger, mave eller benene. Hævelser i fødder og ben kan fx være udtryk for en forværring af din hjertesvigt eller tegn på, at du ikke får vanddrivende medicin nok.

Salt binder væsken i kroppen. Det er derfor meget vigtigt at spare på saltet, hvis du døjer med væskeophobninger.

Medmindre du er svært overvægtig, skal du ikke kaste dig ud i slankekure men i stedet forsøge at holde din vægt. Hvis vægten stiger, er vægttab ikke altid løsningen. Væskeophobning, som er et symptom på hjertesvigt, kan nemlig være årsagen, og væskeophobningen kan forveksles med overvægt og skjule underernæring og proteinunderskud. Alvorligt syge og småtspisende skal derfor ikke tabe sig.

Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål, kan du ringe til Hjertelinjen på 70 25 00 00, hvor der bl.a. sidder professionelle rådgivere klar til at tale med dig.

Download minibogen “Livet med hjertesvigt”

Mange med kronisk hjertesvigt har nedsat appetit.

Selvom dit hjerte ikke pumper så godt, er det vigtigt, at du dyrker motion for at undgå, at din sygdom forværres.

Rygning er skadeligt for et sygt hjerte. Cigaretterne stjæler den i forvejen sparsomme ilt fra hjertet og skader dine blodårer.

Ved mistanke om alkoholisk kardiomyopati (alkoholisk hjertesvigt) anbefales total afholdenhed.

Det kan være en voldsom oplevelse at få diagnosen  hjertesvigt.

Du kan dyrke sex i den udstrækning, du har kræfter og lyst til det.

Træthed er sammen med væskeophobninger i kroppen og åndenød de mest almindelige symptomer på hjertesvigt.

Ved hjertesvigt kan du få problemer med at sove, fordi du har svært ved at få luft, når du ligger ned.