90-mekanisk-hjerte-figur-1024x789

Hvem får mekanisk hjertepumpe?

En mekanisk hjertepumpe, der også kaldes en ”Left Ventricular Assist Device” (LVAD), indsættes, når dit eget hjerte er så sygt, at det ikke kan opretholde en tilstrækkelig blodforsyning til kroppens organer trods optimal medicinsk behandling.

En mekanisk hjertepumpe kan enten være en midlertidig løsning i ventetiden på en hjertetransplantation eller en permanent løsning, hvis hjertetransplantation ikke vurderes mulig. Det kræver dog en omfattende udredning inden en sådan beslutning.

Der findes aktuelt to pumper, der ligner hinanden. De hedder HeartWare fra firmaet Medtronic og HeartMate fra firmaet Thoratec. I Danmark bliver de mekaniske hjertepumper sat i på henholdsvis Aarhus Universitetshospital og på Rigshospitalet.

Hvad er en mekanisk hjertepumpe?

Den mekaniske hjertepumpe indsættes i bunden af venstre hjertekammer med et rør der pumper blodet op i hovedpulsåren, som er den hovedblodåre, der forsyner kroppen med blod. Pumpen kører 24 timer i døgnet med en hastighed, der er indstillet til kroppens behov.

 

Hjertepumpesystemet består af:

 • hjertepumpen der er opereret ind i venstre hjertekammer
 • en ledning (drive-line), der forbinder pumpen med kontrolenheden og strømforsyninger
 • Kontrolenheden og 2 batterier i skulder- eller bæltetaske

 

Kontrolenheden og batterierne:

 • leverer strøm til pumpen
 • styrer pumpehastigheden
 • samler oplysninger om, hvordan pumpen kører

Kontrolenheden kan advare med lyd- og lysalarmer, når det er tid til at udskifte batterierne, eller hvis der er problemer med systemet. Pumpen og kontrolenheden forsynes fra genopladelige batterier eller ved hjælp af en ledning, der kan tilsluttes en stikkontakt. Kontrolenhed og 2 batterier vejer tilsammen ca. 1,5-2,0 kg.

 

Hvordan bliver en mekanisk hjertepumpe sat i?

Du vil som patient, der får tilbudt denne behandling, få information om de gavnlige effekter, mulige komplikationer og bivirkninger ved at have en hjertepumpe indopereret. Du vil forud for operationen få en samtale dels med en speciallæge med specialviden på netop dette område, og med hjertekirurgen som skal forestå operationen.

Ved operationen kommer du i fuld narkose, og en hjerte-lungemaskine overtager hjertets og lungernes funktion, mens operationen foregår. Kirurgen laver et snit gennem brystbenet og/eller mellem ribbenene for at komme ind til hjertet og indsætte hjertepumpen.

Behandling med mekanisk hjertepumpe kræver, at du som patient får blodfortyndende medicin (maravan).

Fysioterapeuter og andet sundhedspersonale vil hjælper dig med genoptræning. Det er målet, at du bliver mere aktiv og får en højere livskvalitet end før operationen.

Efter udskrivelse vil du jævnligt blive indkaldt til ambulante kontroller.

 

Livet med en mekanisk hjertepumpe

Når du er restitueret efter operationen, forventes det, at du kan foretage sig dig de fleste dagligdags ting, blot de ikke er for anstrengende eller fysisk krævende. Afhængigt af det generelle helbred bør du være i stand til at:

 • gå og motionere moderat
 • danse
 • cykle
 • gå i biografen
 • spise på restaurant
 • have intime forhold
 • bilkørsel tilrådes først efter 2-3 måneder

 

Hvad kan jeg ikke?

Der er ting, du ikke kan, efter du har fået indsat en mekanisk hjertepump.

 • Du vil ikke kunne deltage i aktiviteter, der stiller store krav til hjertet. Det anbefales fx ikke at dyrke kontaktsport.
 • Du kan ikke tage i svømmehallen for at svømme eller tage karbad, fordi kontrolenheden, ledninger og batterier ikke tåler vand.
 • Du kan ikke blive undersøgt ved hjælp af MR-scanning.
 • Er du kvinde, frarådes det, at du bliver gravid.

 

Oftest stillede spørgsmål


Giver hjertepumpesystemet helbredelse?
Nej. Den mekaniske hjertepumpe er beregnet til at være en hjælpefunktion til hjertet. Det helbreder ikke hjertefejl og hjertesvigt.

 

Hvad er fordelene ved at have en hjertepumpe LVAD?
Den mekaniske hjertepumpe er udviklet til personer med svært hjertesvigt, hvor andre behandlingsmuligheder er udtømte. Systemet kan i nogle tilfælde bruges som en overgang til hjertetransplantation, dvs. det kan holde patienten i live, indtil han/hun kan få et nyt hjerte. Som udgangspunkt kan patienter, der modtaget en mekanisk hjertepumpe, have udsigt til længere overlevelse og en klart bedre livskvalitet med færre symptomer på hjertesvigt.

 

Hvor længe kan batterierne holde?
Et batteri holder strøm i ca. 6-8 timer og er genopladelige.

 

Kan pumpen stoppe?
Hvis patienten sørger for konstant strømforsyning til pumpen og ledningen ikke bliver beskadiget er det usandsynligt, at pumpen stopper.

 

Kan man rejse?
Ja, som udgangspunkt kan man både rejse med tog, fly og båd. Man skal have en særlig accept fra speciallægen i hjerteafdelingen, før man rejser med fly (skriftlig tilladelse). Yderligere er det vigtigt, at man kontakter rejseforsikringsselskabet.

 

Fakta om forventet levetid og komplikationer ved mekanisk hjerte