Din rolle

Din rolle

Når du er pårørende til en hjertesvigtpatient, skal du varetage mange nye roller: Du skal være ven, du skal være hjælper, du skal være sygeplejer, og du skal være den hjertesyges fortrolige.

Dialogen med læger og sygeplejersker
Hjertesvigtpatienten har brug for din støtte og din opmærksomhed i dialogen med læger og sygeplejersker. Det er vigtigt, at du som pårørende engagerer dig i denne proces og er der som psykisk og praktisk støtte – dog uden at blive overbeskyttende eller bestemmende.

Livsstilsændringer med hjælp fra dig
Som pårørende er du også med til at få skabt den rette livsstilsændring for den, der har hjertesvigt. At lære at leve med hjertesvigt kan være vanskeligt at klare selv. Som hjertesvigtpatient har man ofte nogle fysiske begrænsninger, der vanskeliggør hverdagen. Nye madvaner og livsstilsforandringer, som lægen anbefaler, kan være forvirrende. Der er også en række forskellige medicintyper, man skal huske at tage. Du og resten af din familie kan være med til at gøre hele denne proces nemmere for den, der har hjertesvigt

En god hjælper hjælper også sig selv
Det er vigtigt, at du som pårørende passer bedst mulig på dig selv – både for din egen skyld og for den, du skal hjælpe – og sørger rådgivning og hjælp, når der er brug for det.

 

Vi kan også hjælpe!
Har du spørgsmål eller behov for gode råd, kan du ringe til Hjertelinjen på 70 25 00 00 , hvor der bl.a. sidder professionelle psykologer klar til at tale med dig.

Læs mere om rollen som pårørende

Du kan også tale med andre i samme situation. Hjerteforeningen har uddannet patient- og pårørendestøtter, som kender til de tanker og bekymringer, der kan dukke op, når livet forandrer sig drastisk. De vil gerne dele deres erfaringer med dig. Du finder en oversigt over Hjerteforeningens patient- og pårørendestøtter her.